SSK'ya maaş davası açtı

Haber Giriş : 05 Eylül 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa'da Selçuk Dalkıran, iki böbreğinden birden rahatsızlandı. Sağlığı bozulduğu için çalıştığı fabrikada işten çıkarıldı.

Çaresiz kalan genç adam, SSK'ya başvurup maluliyet aylığı bağlattı. Bu parayla hayatını sürdürüyordu. Ama ağır bir tedaviyi de başlamıştı. Günleri ıstırap içinde geçerken, 2003 yılında babası bir böbreğini verme kararı aldı. Nakil gerçekleşti. Selçuk Dalkıran tek böbrekle yaşama tutundu.

ÇALIŞIR MI, ÇALIŞAMAZ MI?

Evli ve bir çocuk babası Dalkıran SSK'dan aldığı maaşla geçinemeyince iş aramaya başladı. SSK ?çalışabilir? diyerek Dalkıran'a ödediği malul emekli maaşını kesti. Gittiği kurumlar ise ?çalışamaz? raporu verdi. İki dere bir arada kalan Dalkıran, sonunda SSK'yı mahkemeye verdi. Şimdi tek isteği var, ya düzgün bir iş bulmak, ya da normal olarak emeklilik hakkı kazanmak.

bufün

Bu ne yaman çelişki

Vatandaş: Çalışmak istiyorum. Devlet: Çalışamazsın. Vatandaş: Emekli olayım Devlet: Olmaz çalış. Vatandaş: Tamam çalışayım. Devlet : Hayır sen hastasın

Hiçbir şey anlamadınız değil mi? Anlatmaya çalışayım. Okurumuz Manisa'da bir fabrika'da işçi olarak çalışıyordu. 2003'te, Manisa SSK Hastanesi kronik böbrek yetmezliği teşhisi koydu. Bunun üzerine işten çıkartılan okurumuza, devlet 1 Mayıs 2003'te maluliyet aylığı bağladı. Haftanın 3 günü hemodiyaliz makinesine bağlı bir şekilde hayatını sürdüren okurumuza, birkaç ay sonra böbrek nakli ameliyatı yapıldı.

Yeni böbreğin vücuda uyum süreci beklenirken 78 ay kadar sonra SSK tarafından okurumuzdan 'kontrol muayenesi' yaptırması istendi. Böbrek nakli yapıldığını gören hastane, bu kez 'çalışma gücünün 2/3'ünü kaybetmediğine' yani 'çalışabilir' olduğuna karar verdi.

2 FARKLI RAPOR YAZILDI

Bu karar neticesinde, bağlanan maluleyet aylığı kesildi. Evli ve 1 çocuk babası olan okurumuz, geçim sıkıntısı çekmeye başladı. "Çalışabilir" raporu olduğu için Manisa İş ve İşçi Bulma Kurumu'na başvurarak çalışmak istediğini beyan etti. Kurum sağlık durumunun tespiti için Manisa SSK Hastanesi'ne sevkine karar verdi.

İşte asıl ilginç olaylar dizisi bundan sonra başladı. Çünkü 6 ay önce "Çalışabilir" raporu veren aynı kurum, bu kez tam 8 uzman doktorun imzasıyla "Çalışamaz" raporu düzenledi. Okurumuz şaşırmıştı. Çalışmak istiyordu ama "Çalışamazsın" diyorlardı. Emekli olması da "Çalışabilir" raporuyla engelliydi. Şimd i okurumuz mağdur edilmiş durumda, hem de devlet eliyle. Haklı olarak soruyor: Madem iyiyim neden çalışma izni verilmiyor? Madem hastayım o zaman maluliyet aylığım neden kesiliyor?

***

Sistem değişti ama uygulanmadı

Okurumuz hastane hastane gezdirilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 28.6.2006 tarihinde bir genelge yayımlıyor. Kronik böbrek yetmezliği olan kişilere kontrol muayenesi yapılmaması, daha önce yapılmış olanların da iptal edilmesi isteniyor. Yani okurumuzun kontrol muayenesinde çıkan "Çalışabilir" kararını "İptal edin" diyor. Ama dinleyen yok.

Farum Erdem/Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber